Kilat dan Guruh

A d v e r t i s e m e n t

Lepas post entry hari Jumaat lepas, still online sambil2 buat apa yg patut…dalam pukul 5 lebih rasanya..dgr kilat dan guruh..rilek lagi online klik2 mouse mcm biasa…tv kat bawah as usual la on stand by mode..tak terfikir nak tutup ke apa..biasa la hari2 pon hujan sekarang ni….

dan tak semena2..dgr guruh yg kuat berdentum…huhuhuhu…black out..mesti trip power kat bawah ni..tapi sebabtgh guruh kilat kat luar..tak berani nak on balik …rilek dulu..call hubby kat ofis..bagitau kata black out…hubby suruh call TNB…

call TNB dia kata nak hantar org check…dalam sejam lepas tu beranikan diri check kat fius box tu..mmg betul satu down..so on balik ada la letrik..bila check tv…waaaa…tak leh on langsung..remote kot kurang bateri…tapi standy by light pon tak menyala langsung…

check tv dlm master bedroom pon sama..DVD player pon tak menyala..sah la ni dah terbakar dek kilat…

masuk bilik komputer…modem pon gone…cordless phone pon dah tak masuk line…dah la tv pon jahanam, nak online pon tak buleh ke..isk isk….hubby kata dia cuba balik dinner…nak tgk apa yg jadi…

tiba2 ada call kat phone bawah..rupanya org TNB dah ada depan rumah..dia kata nak check kat box luar tu…semua ok dia kata…harap2 tak jadi lagi la mlm ni…hubby kul 1am baru nak balik..time hubby keje shift 3-12 ni la dia nak jadi mcm2…

so duduk la di rumah yg sunyi dan sepi tanpa tv dan internet..nasib baik la radio kat dlm bilik tu ok lagi..sambil jahit manik di baju, tampal batu kristal kat baju kurung baru…menghitung jam bila la hubby nak balik…turun bawah, lepak kat sofa…baca buku n majalah..terlelap lagi…punya la bosan hidup saat tu…

pukul 12 call hubby dia kata ada problem besar kat Europe…waaaaaaa last2 kul 2 baru sampai rumah..nasib la tak black out lagi..kalau tak, tak tau la apa nak jadi…bila balik dah check mmg konpem la modem, dvd player, tv 2 bijik semua nya rosak di sambar kilat…surge protector pon boleh jahanam sekali…kena claim insurance ni…

hari sabtu terus pegi beli modem baru, hantar tv dan dvd player ke rumah kwn yg pandai baiki brg2 letrik ni..tu pon dia kata tak janji buleh betulkan ke tak..kalau spare part tv lagi mahal dr harga tv baru baik la beli je yg baru…

seharian sabtu tu dah dpt la online balik…sempat lagi beli stok stokin utk tempahan tambahan client kat kl…masuk je ahad mula la rasa moody….rupanya tak leh hidup tanpa tv..ingatkan tak pe kalau tak de tv pon…

keluar pegi alamanda…dan akhirnya dpt satu Wega..21 inci je la…lepas raya ni semuanya kopak dan pokai..tiba2 jadi plak dugaan tv meletup…isk isk..bersyukur la hubby baik hati belikan tv baru sementara nak tau apa nasib tv2 yg berdua itu…

dan hari ni..hidup pon menjadi normal..cuma sekarang cuak2 sebab hujan lebat kat luar…ya Allah jgn la kilat menyambar brg2 letrik di rumah ku lagi….

semoga selamat la hidup di dlm monsoon season ni….

Related Posts with Thumbnails

Leave a Comment

Filed under General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>