Raleigh oh Raleigh

A d v e r t i s e m e n t

Tiba-tiba rasa nak menjahit. Kelas dah tanya, ada kat Puchong, every Saturday, yuran semua sekali utk 32 jam kelas tu RM250, tak de exact syllabus, boleh blaja jahit baju kurung pesak, kebaya etc, blaus pon boleh kot..bergantung pada kemampuan sendiri la, kalau cepat tangkap boleh siapkan sepasang baju within 8 hours tu…so sebelum masuk kelas lagi dah cari mesin jahit, biasa la tgh excited beriya2 la mencari bahan dan alatan..survey mesin jahit Singer, paling koman pon dlm 6-7 ratus, itu kalau minat separuh jalan sure rugi, investment melebihi pulangan..hahaha..

Dah angkut bawak balik mesin tak jalan pulak, belt dia longgar…aisey, Hubby la jadi mechanic raleigh sampai kul 5 pagi, bukak segala screw nak ketatkan belting, lagi bagus mesin jahit lama yg pakai kaki tu..senang nak adjust, berpadanan la ngan harga si Raleigh ni bunyi dia bukan main lagi..kalau hari2 aku menjahit mau bergaduh ngan jiran sebelah ni..susah jugak ek mesin jahit letrik ni, nak kontrol kelajuan tu..tersangkut2 benang kat kain..tak pe Hubby kata pegi kelas dulu, nanti lama2 sesuai la tu..sementara nak biasa…

Yang penting jahitan straight tu je, yg lain2 zig zag, separuh bulan, sulam tu tak penting sgt..ishh boleh ke aku menjahit ni, yang penting cemana nak bangun pagi, kelas kul 10 sampai 7…waaa..harap2 dpt la menjadi baju, dah angan-angan, nak buat blaus bermacam fesyen, agak2 dpt tak berganti langsir tahun ni…hahahha…kena cari buku panduan menjahit langsir ni…hahaha..yang penting kena bangun pegi kelas dulu…mintak2 la minat baru ni kekal lama sikit, kalau tak, tak tau la nak cari hobi apa lagi…

Related Posts with Thumbnails

20 Comments

Filed under General

20 Responses to Raleigh oh Raleigh

  1. Wow.. I’ve always wanted to attend one of this.

    Sewing machine kaler pink lagik! hehehe..

  2. patut sangat belajar tu.. kalau tak kesian mesin jahit tu tak diguna sepenuhnya.. hehe

  3. MQ

    ezan: tak dpt tgk pon mesin jahit tu kaler apa..cina kedai tu takmo bukak..seb baik la pink..heheh..

    zino: lagi kesian poket Hubby yg kempis sebab mengikut hobi giler bini dia ni..hehehe

  4. Iris

    Hi, came across your blog while searching for sewing classes.. am staying in Puchong therefore looking for classes nearby if possible.

    Could you advise me as where is the class that you have attended and how do i go about contacting them?

    Thanks,
    Iris

  5. MQ

    Iris,

    I did not attend the class and I couldn’t find the info about the class. Last time they advertised in Mingguan Wanita but I’ve check the recent edition, they have stopped advertising. Once I could find their number in previous year’s magazine, I will let you know, OK!

  6. MAI

    hai..tahniah sebab ada hubby baik layan kehendak nak itu dan ini. Anyway that’s the good hobby, ur will get money back!! Tapi kalau rajin la..cari poket money from that machine. OK..nanti kalau dah mahir,boleh ambil tempahan.

  7. MQ

    thanks Mai for your komen, rasanya kena tunggu dulu kot hal jahit menjahit ni..sekarang tgh sibuk buat bunga telur n kraf lain…hehehe..

  8. asssalamulaikum

    kepada sesapa yang ada buka kelas jahitan tolong tinggalkan no tel atau email kpd saya

    saya nak belajar menjahit

  9. Ong

    hi…saya berminat untuk belajar menjahit jugak. Boleh bagi contact no. untuk kelas menjahit di puchong?

    TQ

  10. azlina

    sis,
    bkenan ngan mesin jahit tu la…….bli kat mana yek? brapa rm?

  11. MQ

    Saya beli kat bandar puteri puchong, ada satu kedai brg letrik sederet dgn standard chartered bank..rasanya dlm 200 lebih time beli tu..

  12. azlina

    agak2 ada lagi tak mesin jahit tu……..sy tgh cari yg affordable price nye, kalau nak sambar singer kang takut hangat2 tahi ayam je menjahit ni hehehe

  13. MQ

    kdg2 kat carefour or tesco pon ada jual jenis yg murah2 ni..tapi tu la rasanya kalau singer tu lagi smooth nak menjahit kot..cuma kalau hangat2 tahi ayam tu mcm membazir la kan beli mahal2..hehehe..

  14. maiza

    assalamualaikum..

    dah lama sy tringin nak beli mesin jahit. sy cuma beginner dlm menjahit ni. dan tringin nak dapatkan sebijik mesin jahit untuk diri sendiri. mesin jahit raleigh tu bape harge nye ye and nak beli kat mane? kalau boleh,nak dapatkan yg sama la.. cantiiikkkk kalenye.. hihikkk

  15. herni

    saya ada nak rembat satu yg 2ndhand raleigh nih…bentuk bih kurang la…so far cmana pakai ok tak? sparepart senang carik tak?saya ni beginner je..tolon emel saya ye…tq~!

  16. Noor hasmida Elias

    hi sis, boleh saya mohon pencerahan manual model ni x,saya baru beli secondhand tp xtahu nak guna cam mana…. boleh ke saya mohon pencerahan

  17. chin siew chen

    hello
    awak tahu di mana repair sewing machine raleigh ? TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>